dinsdag 24 augustus 2010

De techniek achter content management systemen

Vandaag wil ik het hebben over de techniek en programmeertalen achter CMS systemen zodat je een klein beetje meer background hebt wat betreft de termen die hier vaak mee gemoeid gaan.
Een content management systeem maakt meestal gebruik van een database. In een database staan alle gegevens van een website opgeslagen die nodig zijn om de website op te bouwen. Een database bevat de tekstuele inhoud en verwijzingen naar andere elementen zoals afbeeldingen. Een veelgebruikte database is MySQL. Om met een database te communiceren heb je een server-side scripttaal nodig zoals PHP. Systemen die van deze twee technieken gebruik maken staan meestal op linux/unix gebaseerde servers. Systemen die op microsoft servers staan maken meestal gebruik van ASP (active server pages). De scripttaal (php of asp) zorgt voor het ophalen van teksten uit de database en deze in de gewenste opmaak weer door te sturen naar de gebruiker. Het admin gedeelte van een content management systeem gebruikt de scripttalen om de inhoud juist op te slaan in een database.
De meest gebruikte technieken voor cms'en zijn Linux, Apache, MySQL en PHP als het gaat om de server kant. Op de clientside (de kant van de eindgebruiker) wordt gebruik gemaakt van HTML of Flash om de website weer te geven. Beide technieken gebruiken javascript en server sided scripts om alle inhoud correct weer te geven. Een Flash cms biedt verschillende voordelen ten opzichte van een HTML cms. Zo zijn er grafisch meer mogelijkheden, worden flash websites overal hetzelfde weergegeven en kan het admin gedeelte wat betreft interface en gebruiksvriendelijkheid een stuk aangenamer en intuitiever werken. Maar de professionelere HTML cms systemen worden tegenwoordig ook steeds gebruiksvriendelijker ontwikkeld en deze hebben weer op andere vlakken voordelen ten opzichte van flash. Om een keuze te maken tussen deze twee technieken zou ik Flash kiezen voor de meer grafisch georiƫnteerde promotionele websites en HTML voor de wat generiekere websites. Bijvoorbeeld webshops of websites met zeer veel informatie. Een mix van beide kan ook, maar dit komt het cms vaak niet ten goede omdat dit zich dan moet richten op twee verschillende facetten.
Hopelijk heb je zo een klein beetje meer feeling gekregen met de technische termen van de techniek achter content management systemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten