zaterdag 21 augustus 2010

Wat is een content management systeem?

In de basis kun je met een content management systeem (cms) de inhoud van je website bewerken. Je kunt de site structuur beheren, zeg maar de inhoudsopgave van je website, en de inhoud van pagina's beheren. Zo kun je pagina's onder andere voorzien van tekst, afbeeldingen en video's.
Naast standaard pagina's kan een cms ook modules hebben waarmee je bijvoorbeeld een nieuwsarchief kunt opbouwen, een nieuwsbrief kunt versturen of een product catalogus kunt beheren. Welke modules en extra's er aan een cms zijn gekoppeld is verschillend. Maar de meeste systemen bieden wel vergelijkbare modules aan. Het aanbieden van veel modules wil overigens niet zeggen dat het content management systeem daardoor beter is dan andere. In de eerste plaats moet het systeem de modules ondersteunen die je voor je eigen website nodig hebt. En die modules moeten gewoon goed in elkaar zitten.
Enkele bekende content management systemen zijn drupal, joomla, wordpress, mambo en typo3. Dus als je een van die namen voorbij hoort komen, dan hebben ze het dus over een cms. Ik zal in een later bericht een overzicht geven van de in mijn ogen meest belangrijke systemen. In komende berichten kan het ook zijn dat ik eerst deze systemen uitlicht en daarna dus het overzicht plaats. Ja, dat lijkt me een meer logische opzet.
De komende berichten gaan meer diepte brengen waarmee je een keuze kunt maken voor het juiste cms. Natuurlijk moet je daar ook een partij bij vinden die jou een website met dat systeem kan opleveren. Heb je al een partij op het oog, toets dan even de systemen die ik hier bespreek met het systeem dat zijn aanbieden. Als je een uitgebreidere uitleg over content management systemen nodig hebt check dan maar eens deze wiki.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten